|
|
Как да съхраняваме |
Има най-разнообразни съвети относно съхраняването на различни видове и количетсттва вина. Някои са дъвкани от журналистите клишета, заблуди и откровени глупости, а някои са правилни.
Ето ви няколко от тях от 'първа ръка", проверени многократно практически:
Предварително уточнение, съветите се отнасят за качествените вина, с алкохол поне 13-13.5 об.% и не се отнасят за киселяците на пишман-майстори, слаби вина под 12% и винпромски бъркочи от спирт, вода, боя и есенция, каквито можете да намерите лесно по магазините с етикети от рода на " Меланджийско", "Македонска тръпка" или " Мечо вино от Кутловица".
1. Най-добрата температура за съхранение на вина е около 12 градуса. Клише, но е вярно! Все пак да не абсолютизираме: температури няколко градуса под и 2-3 градуса над тази са точно толкова благоприятни за съхранение на вино, колкото и "правоверната дузина". Най- общо,ако е спазено второто условие, можете да съхранявате с години едно хубаво и добре направено вино(каквито са моите гъмзи от последните 2 реколти) в температурния интервал от 6-7 до 13-14 градуса. Над 16-17 навлизате в зона с повишено внимание(няколко дни в съд без въздух не са проблем), а над 18 вече сте в "Червената зона". Там вече роля играе майсторлъка, качеството и "скритите недостатъци" на самото вино.
Под 4-5 градуса отново наближавате опасна зона, а под нула, минус един градус виното отново е подложено на риск. Разбира се, за да замръзне му трябват още няколко градуса надолу и тогава вкусът му се променя непоправимо на "варено" вино.
2. Съхранява се в съдове без въздух! Ако имате чисто пластмасово шише и няма да изпиете цялото вино, което имате, най добре е да изстискате шишето, колкото е нужно, за да изгоните въздуха и да ложите в мазе, хладна не-слънчева тераса или в плюсов хладилник на температура не по-ниска от 5-6 градуса! По тоя начин виното ще остане непроменено няколко дни. В големи съдове(бидони, бурета), които са непълни, най-добре е периодично да сулфитирате празния обем над виното със серни ленти или калиев метабисулфит.
Идеалният вариант, разбира се, е да си бутилирате виното в стъклени бутилки с коркови тапи: по хипермаркетите се предлагат и бутилиращи устройства от различен тип на сносни цени, както и тапи, а предполагам и стъклени бутилки. |
|